fredag 19 juli 2013

Roligt och märkligt.

Den senaste veckan har varit händelserik. Det tycker jag är kanon, då vardagslunken ibland kan behöva lite mer aktivitet i mitt tycke. I onsdags gjorde vi slag i saken vi pratat om länge. Vi åkte down town tillsammans med familjen Kullgard och turistade lite. Vi besökte Kenyatta conference center som är en av Nairobis högsta byggnader. Därifrån har man en väldigt bra överblick över stan. Det var roligt att se alla stadsdelar uppifrån nu när vi varit här i 7 månader och faktiskt har lite koll på hur stan ser ut. 







Uppe på byggnaden finns det en helikopterplatta. Bara så att du vet Pontus, du kan landa här. Det gjorde jag...
Det var väldigt roligt att springa omkring på den, det tyckte i alla fall Will, Noel och Sally.




Vi hade även en mycket intensiv guide som berättade en hel del om Nairobi och dess historia. Han hann knappt andas emellan meningarna, så att Noel behövde en kisspaus var inte det lättaste att flika in. Men det slutade lyckligt för det kom en frågestund mot slutet...


Efter detta var det dags för lunch. Kullgards tog med oss till en italiens restaurang som heter Trattoria som de ätit på tidigare. Det var väldigt gott och trevligt. Vi konstaterade att det var ett smart drag att ta en tidig lunch så att vi kunde sitta ganska själva till en början. Tre barn kan verkligen hålla igång och trötta ut både oss och andra gäster. Så när det sedan började fylla på med folk, var vi nästan färdiga. Johanna föreslog att vi kunde vänta med desserten si så där 14 år eller så...
Men sedan hände det märkliga. Jag ser att en tjej sitter och sneglar lite åt vårt håll, å det kanske inte är så märkligt. Men när hon sedan kommer fram och frågar om vi känner Johanna Swärdh från Landsbro så kändes det lite mer märkligt. Javisst svarar jag, det är mitt kusinbarn. Det visade sig att Lisa, som den här tjejen heter hade pluggat tillsammans med Johanna. Lisa visste att vi var i Nairobi för adoption, det hade Johanna berättat. Men vi hade ingen aning så nog blev man paff. Vi är verkligen inte down town varje dag precis och det bor trots allt nästan 5 miljoner människor i Nairobi. Så det var märkligt och roligt!


Igår hade vi en heldag tillsammans med Edwin, Anna och deras son Hannes. Det är verkligen roligt att lära känna så många familjer som vi gör här. Man får på nära håll se alla barns olika personligheter, för de är verkligen olika. De gillar precis som vi när det händer lite, så vi snickrade ihop ett litet "turistprogram". Vi började dagen med att leta efter ett ställe som heter "butterflycenter". Vi tänkte att det kunde vara kul att få se lite olika fjärilar. Men om ni åker till Nairobi och letar efter det, så kan ni fortsätta leta... Det är nämligen nerlagt, så det var väldigt svårt att hitta. Vi åkte istället till The souk som vår chaufför Elphas föreslog. Det höll jag på att dissa eftersom jag trodde att han sa the zoo. Jag tyckte att vi är ju ändå i afrika och har ju möjlighet att se djuren "in real life". Men till slut fattade jag att det var en butik som hette The Souk. Det blev inte mycket handlat eftersom både familjen Cederholm och Åsenius är från småland... Men på vårt nästa stopp kunde vi inte motstå frestelsen att shoppa lite. På Kazuri som det heter, får man se hur de tillverkar bland annat smycken och keramik. Mycket intressant och roligt att se. Man blir väldigt imponerad av deras hantverk. 








Efter lunchen besökte vi Karen Blixen museet. Ni vet den där danska damen som flyttade till Kenya för att odla kaffe. Hon fick betyda mycket för den Kenyanska befolkningen även om det inte blev någon succé på kaffeplantagen. Nairobi ligger på för hög höjd för att kaffet ska bli bra. Vi kan rekommendera filmen "out of africa" där man filmatiserat hennes liv i korta drag. Där får man också se mycket av de fantastiska miljöerna som är i området som fått just namnet Karen. 





Utanför huset växte det Arabica bönor.



Ja, efter en sådan här heldag så var vi faktiskt riktigt trötta. Vad passar bättre då än lite hållahandenmys framför Nalle Puh?


Allt gott // Johan & Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar