måndag 26 augusti 2013

Besök nr. 6

Så var det dags för vårt 6:e och nu vågar jag även skriva sista besök här i Nairobi. Vi känner oss välsignade som har haft så mycket besök, för det har verkligen förgyllt våra dagar här. 

Pontus och Lydia Birkeland anlände i onsdags morse. Sedan dess har vi hunnit med ganska mycket. Tyvärr åkte de hem idag och vi saknar dem redan! 


Första dagen gick till att uppdatera sig om varandras vardagsliv samt visa omgivningarna på en promenad. 

Torsdagen blev en mer intensiv dag, där Sandra och Lydia började dagen med ett Zumba pass. Där efter åkte jag, Pontus och Lydia till Kibera för en guidad tur i den stora kåkstaden. 




På ett utav våra stopp under den guidade turen fick vi träffa  några kvinnor som tillverkar smycken och syr kläder m.m. som levebröd. Några av kvinnorna höll på att laga lite mat i lite tvivelaktiga kärl i mitt tyckte. Jag tänkte: tur att man inte ska äta av det där... Det var också stället där vi bestämde att vår taxichaufför skulle hämta oss någon timme senare. Han blev lite försenad, ja...närmare en timme faktiskt. Inte så mycket för en kenyan, men en och annan svensk kan ju börja bli lite irriterad. Det började dra ihop sig till måltid och de ropade in oss i huset. Jag förstod vad som var på gång, så i ren desperation ringde jag taxichauffören igen för att stressa på honom lite. Men han berättade till min förtvivlan att han inte skulle vara hos oss förrän om ca 20 minuter. Vi kom helt enkelt inte undan... vi var tvungna att äta maten som de bjöd oss på. Givetvis var det en jättefin gest av dem då de bjöd på potatis och kött i någon form av soppspad. Till det serverades även en av nationalrätterna chapati, ett väldigt gott bröd. Vi hade tidigare sett hur man köper sitt kött i Kibera. Det är ju inte som i Sverige precis...





Då tänker ni kanske: hur slutade det då? Jo två av tre fick lite magbesvär i några dagar, varav jag var en av dem. Men som tur var påverkade det oss inte allt för mycket.

Eftermiddagen spenderade vi sedan i Karenområdet med att mata giraffer, titta på smyckesfabrik och fika. 






På fredagen var det dags för troligtvis den sista vägningen på barnhemmet. Vi visade även Pontus och Lydia hur Wills första 1,5 år spenderats. 
Därefter åkte vi till centrum för att visa Nairobi uppifrån Kenyatta conference center. När vi ändå var i centrum passade vi även på att gå på finrestaurang och äta en god lunch.





På desserttallriken hade personalen skrivit olika meddelanden till oss i chokladsås. På Will's tallrik stod det: verkligheten är till slut bättre än dina drömmar. Då blev man lite rörd måste jag erkänna. 

På lördagen åkte vi till Windsor för sol och bad. Vi kunde inte ha valt en bättre dag. Bästa vädret på länge.







På söndagen gick vi till Nairobi chapel på gudstjänst. Sedan blev det fika på java och slutligen Spurs steakhouse på kvällen som vi tillsammans med Pontus och Lydia upptäckte för första gången på vår resa till Sydafrika 2011. När vi berättade att det även fanns i Nairobi fick det bli finalen på deras besök här i Kenya, för i morse var det alltså dags att vinka adjö. Som tur är dröjer det inte så länge tills även vi får gå ombord på flygplanet mot Sverige!

Allt gott // Johan & Sandra.


3 kommentarer:

  1. ja, tänk, snart är det er tur... att vi längtar nu! :-)

    SvaraRadera
  2. Tänk att ni snart kommer hem! Känn er riktigt efterlängtade! Kram

    SvaraRadera
  3. ska bli roligt att få hem er, lyssna på hur ni haft det i Kenya och krama om er ..

    SvaraRadera